Drie-in-één in Tuk

 “Energiezuinig wonen is een soort sport”

Dertigers Otteline en Patrick Spijker wonen sinds 2005 in hun 2-onder-1-kapwoning in Tuk, uit 1973. In stapjes hebben ze al een en ander aan het huis gedaan. Het dak werd geïsoleerd en in 2011 volgde een grote verbouwing, met onder andere een uitbreiding van de woonkamer. Daar kwamen een dikke isolatievloer met vloerverwarming en een zuinige houtkachel.

Begin 2017 belandden de twee met hun dochtertje Yinthe toevallig op een lokale woonbeurs waar folders lagen van de gemeente Steenwijkerland over duurzaam verbouwen. Vervolgens bezochten ze een informatiedag, waar ze hoorden over de duurzaamheidslening. Dat leek ze wel wat, en ze lieten hun huis scannen door een adviseur. Welke extra energiebesparende maatregelen zetten zoden aan de dijk?

Weloverwogen beslissing

De energieadviseur vroeg ze om binnen een week over de te nemen maatregelen te beslissen, dan konden de uitvoerders een collectief aanbod doen. Dát vonden de Spijkers wel erg snel en ze namen dan ook een paar weken de tijd voor het besluit om drie maatregelen te nemen: PV-panelen op het garagedak, een nieuwe cv-ketel en spouwmuurisolatie. Ze wonnen ook nog advies in bij een bekende die bij een installatiebedrijf werkt. Daarna hakten ze de knoop door en vroegen de provinciale energiebespaarlening aan, die ze in tien jaar kunnen afbetalen.

Alles op één dag
Vervolgens planden ze het zo dat al het werk in één keer, op een dag in augustus 2017, werd uitgevoerd. Eén installateur richtte zich op de cv-ketel, twee mannen hielden zich bezig met de zonnepanelen en twee met de isolatie van de spouwmuur – duizenden grijze pareltjes van piepschuim (EPS) werden via gaten in de buitenmuur gespoten. Kortom, een heftige maar ook gezellige dag, met vijf á zes man over de vloer en samen tussen de middag soep eten.

De volgende dag was de rust weergekeerd en waren Patrick en Otteline klaar. Hoewel, klaar ben je nooit, vindt Otteline. Zokochten ze onlangs een nieuwe diepvries en koelkast. “Je wilt elke keer meer, het is ook wel een soort sport. We koken nu ook op inductie en zijn kritisch naar onze verlichting aan het kijken. Om kosten te besparen en uit milieuoverwegingen. Vooral daarvoor doe je het.”

Ook energiekosten besparen? Neem vrijblijvend contact op.