In vuur en vlam voor de pelletkachel

Albert en Grietje wonen in een warm huis
In 2017 kochten Albert en Grietje Brakel een kleine pelletkachel, om hun woonkamer mee te verwarmen. Dat leek hen wel prettig, en dat was het zeker, de kachel voldeed heel goed. Albert vertelt: “We bespaarden meteen op gas en hij gaf een prettige warmte. Daarom hebben we vrij snel verder gezocht naar een nog beter systeem, dat we konden aansluiten op de centrale verwarming.”

Deze tweede pelletkachel vonden ze bij een lokaal bedrijf. Het is de kleinste in zijn soort die op de cv aangesloten kon worden. “Hij geeft ruime warmte af, je kunt de vlam zien en hij past ook nog mooi in de woonkamer.”

De restenergie gaat naar het cv-circuit en het water in de boiler, dat als de zon schijnt eveneens wordt verwarmd door middel van de drie panelen op het dak. “Elk paneel is goed voor het verwarmen van 100 liter water. We hebben dan ook een boiler van 300 liter. Daarvoor hadden we gelukkig de ruimte.” Albert adviseert dan ook om een boiler met twee spiralen te nemen: een voor de vloeistof van de panelen en een voor de cv.

Spaarpot en lening
In de begintijd dat Albert en Grietje in hun huis woonden – een voormalige slagerij – met hun kinderen, eind jaren negentig, lag het gasverbruik op meer dan 4000 m3 per jaar. “Er was nagenoeg geen isolatie. De ramen hadden oud dubbel glas en boven zelfs enkel glas.” Als eerste brachten ze een lichte isolatie aan op de binnenmuren. In 1998 kwam er HR+ glas op de benedenverdieping. In 2001, ook alweer bijna twintig jaar geleden, volgde de bovenverdieping. Verder werd de vloer in het woongedeelte volledig vernieuwd, geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. Een jaar of vijf geleden volgde de spouwmuurisolatie van het woongedeelte en van de slaapkamers boven. En ook de plafonds en schuine wanden van deze slaapkamers en van de badkamer werden opnieuw goed geïsoleerd.

In het jaar 2016 zat het met de isolatie van de woning inmiddels wel dik in orde. Toen kwam er dus die eerste pelletkachel, die meteen goed beviel. De motivatie om daarnaast nog extra maatregelen te nemen was toch vooral om energie te besparen en om uiteindelijk nagenoeg op nul uit te komen. Daarom lieten ze ook nog veertien zonnepanelen plaatsen om stroom op te wekken. De kosten betaalden de Brakels deels uit hun spaarpot en deels via een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Beetje bijverwarmen
En hoe is nu het gas- en elektriciteitsverbruik? Albert weet de cijfers zo op te hoesten: “De elektra zit nu op 0. Het gasverbruik schat ik op ongeveer 200 m3.” Dat is miniem, in vergelijking met wat ze twintig jaar geleden aan gas verbruikten. “Met de isolatiemaatregelen liep het terug naar 2200 m3 per jaar. In 2017, met onze eerste pelletkachel, werd het weer minder: 1400 m3. De pelletkachel neemt de centrale verwarming geheel over. Toch blijven we altijd wel wat gas nodig hebben voor het bijverwarmen van het boilerwater.”

Ook een lager gas- en elektriciteitsverbruik? Neem vrijblijvend contact met ons op.