Verbouwde paardenstal in Kampen

“Zo’n fijn huis, met overal een constante temperatuur”

De gemeentelijke paardenstal uit 1880 stond al dertig jaar leeg toen Simon Coupe en zijn toenmalige vrouw het monument in mei 2014 kochten van de gemeente. Na een drastische verbouwing – Simon is eigenaar van een bouwbedrijf – trokken ze er in december van dat jaar in.

Nu woont Simon er met zijn zoons Tom, Josse en Jamie, naar volle tevredenheid. “Het comfort is gigantisch, het is continu 20 graden in het hele pand.” Voor dat comfort zorgt de uitgebreide isolatie en de vloerwarming en -koeling, op basis van een warmtepomp die aardwarmte benut, met twee bronnen in de tuin. Een klein nadeel van dit systeem, zegt Simon, is dat het langzaam opwarmt. “Als het buiten ineens flink kouder wordt, kan het even duren tot het binnen aangenaam is. ’s Avonds doen we vaak de houtkachel erbij aan.”

Lage stookkosten

Zo’n oud pand renoveren heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde: verrotte vloeren vervangen, alles isoleren, enkele lantierpalen (waar ooit de paarden naast elkaar stonden) verwijderen, stroom, water, licht en riolering aanleggen, en gas. “Ik houd erg van koken, maar wel het liefst op gas.” Ze hebben met drie man een half jaar aan het pand gewerkt. Simon is geen idealist – de duurzame maatregelen nam hij vooral om energiekosten te besparen. “De subsidies maakten het makkelijker te behappen en de stookkosten bedragen nu maar 400 euro per jaar.”

Wel 52 zonnepanelen
Simon is zeer tevreden over de samenwerking met de gemeente. Al zijn er wel zaken waar hij zich achteraf over heeft verbaasd, bijvoorbeeld dat hij de dakisolatie van binnenuit moest doen: veel lastiger en meer werk dan van buitenaf. De welstandscommissie had natuurlijk ook een vinger in de pap, bij het historische pand. “Ik heb het voortraject goed gepland met welstand.” De huidige – 52! – zonnepanelen zijn bijvoorbeeld nauwelijks zichtbaar omdat ze op de daken tussen woning en werkplaats liggen. Mooier, maar ze vangen zo ook wat minder zonlicht.

Ook besparen op energiekosten? Neem vrijblijvend contact op.