Jenny en Fokko Douma uit Hasselt

Maandelijkse lasten zo laag mogelijk

Het echtpaar Douma heeft, om een beeld te krijgen hoe zij energie konden besparen, een EPA advies laten opstellen voor hun vrijstaande eengezinswoning uit 1978. Fokko Douma: “Ik vond onze energierekening redelijk hoog, en ik heb als stelregel om de maandelijkse lasten zo laag mogelijk te houden.”

Toen ze in 1991 in de wijk kwamen wonen, lieten ze meteen muurisolatie aanbrengen en zes jaar geleden werd een nieuwe HR-ketel geïnstalleerd. “Als je kunt investeren en zo je kosten omlaag kunt brengen, past mij dat goed”, zegt Fokko. “Lage maandlasten, daar heb je je hele leven voordeel van. Ik ben al bijna tien jaar zelfstandig ondernemer en investeer daarom graag op een goede plek, ook voor als de tijden wat slechter zijn.”

Besparen en opwekken

De Douma’s besloten naar aanleiding van het EPA advies tot vloerisolatie. De onderkant van de kruipruimte is nu geïsoleerd. “Mijn vrouw en ik weten niet of we het ons verbeelden of dat het echt zo is, maar de vloer lijkt wel iets warmer.”

Verder kwamen er als energieopwekkende maatregel zonnepanelen; er zijn er zestien geplaatst. “De woning ligt op het oosten, dus er waren extra zonnepanelen nodig.” De zonnepanelen hebben in ruim een half jaar ongeveer 1600 kWh opgeleverd. “Volgens mij is het 22 cent per kWh, dus dat hebben we bespaard.” Het stel verbruikt zo’n 3200 kWh per jaar; zodoende zouden de zonnepanelen nagenoeg voldoende stroom moeten opwekken voor hun huishouden. De toekomst zal het uitwijzen.

Gasboiler vervangen door zuinige combiketel
Toen deze twee maatregelen waren uitgevoerd, nam de heer Douma opnieuw contact op met de bouwkundig adviseur. “Wat levert het ons op als we de gasboiler voor de warmwatervoorziening laten vervangen? De boiler stond 24 uur per dag 70 liter water warm te houden. Dat kan zuiniger, dachten wij.” De EPA adviseur rekende uit dat het energielabel van de woning – samen met de geplaatste zonnepanelen en de isolatie van de kruipruimte – van D naar label A zou gaan. Voldoende reden voor het echtpaar om de gasboiler te vervangen door een zuinige combiketel.

Ook je maandelijkse lasten omlaag brengen? Neem vrijblijvend contact op.