Familie Stoeten uit Hasselt

Energie Prestatie Advies

Het gezin Stoeten woont alweer zo’n dertig jaar in een grachtenpandje uit de 16e eeuw. Voor ze er kwamen wonen, hebben ze het hele pand gestript: er werd dakbeschot aangebracht, een betonvloer gestort en er werden nieuwe binnenmuren geplaatst. In 2012 waren de dakkapellen aan vervanging toe. Dat was aanleiding om de toestand van het hele dak te bekijken, want, zo vertelt Henri Stoeten, “de sneeuw smolt wel erg snel van het dak.”

“Als we iets willen, moeten we het nu doen”, vond het echtpaar Stoeten. Ze willen wellicht verhuizen wanneer ze wat ouder zijn. “Als we het pand dan straks verkopen, is het in goede staat.” Ze lieten enkele aannemers de situatie van het dak bekijken en bouwbedrijf Kijk in de Vegte wees hen op de mogelijkheid om een Energie Prestatie Advies (EPA) te laten uitvoeren.

Procenten besparen op de energierekening

Bertjan van der Steeg van Buro 39 kwam langs voor dit advies. “Hij ging door de hele woning en kwam net als wij uit op het opnieuw isoleren van het dak, en op dubbele HR++ beglazing voor de nieuwe, verbrede dakkapellen. We kregen een helder advies over hoe we echt procenten konden besparen op de energierekening.” Duidelijke afspraken Henri Stoeten benadrukt dat het hele traject teamwork was, met hijzelf als opdrachtgever, Van der Steeg als bouwkundig adviseur en Kijk in de Vegte als aannemer. “Juist bij de renovatie van een oud, historisch pand zijn heel goed overleg en duidelijke afspraken over hoe je de zaken aanpakt extra belangrijk.”

Duurzaamheidslening

De energiebesparende maatregelen heeft het gezin gefinancierd met een duurzaamheidlening. Ook hierover hebben ze zich laten informeren door Van der Steeg. “Hij kon goed verduidelijken welk voordeel een lening heeft. Ook voor de aanvraag ervan stelde hij zijn expertise beschikbaar.” Afgelopen winter bleef de sneeuw voor het eerst langer op het dak liggen, en dochter Heleen (22) geniet van haar lichtere, warmere slaapkamer met nieuwe dakkapel. Wat meer comfort, een stuk minder tocht: Henri Stoeten doet het ervoor. “En,” zegt hij, “het mes snijdt aan twee kanten: je bespaart energie en je spaart het milieu, door minder CO2-uitstoot.”

Ook energie en het milieu sparen? Neem vrijblijvend contact op.