Aangenaam wonen voor jong gezin in Kampen

“De zonneboiler levert zelfs op koude, zonnige dagen veel warmte”

Wanneer je de prettige eengezinswoning van Frans van Dijk en Kayleigh Lee-On betreedt, is het moeilijk te geloven dat deze houtskeletbouw-bungalow met gemetselde buitenmuur al vijftig jaar geleden werd gebouwd. Het stel is sinds april 2017 eigenaar van de bungalow, die slechts in de gevel iets geïsoleerd was en oud dubbel glas had. Duidelijk was dat er een en ander moest gebeuren, alleen al voor het comfort. Toch gingen Frans en de zwangere Kayleigh er meteen wonen met hun zoontje Finn. Op de begane grond, om de bovenverdieping als eerste te kunnen aanpakken. Dakisolatie was namelijk hoognodig. Het grootste deel van de eerste verdieping bleek helemaal niet geïsoleerd te zijn. Na het dak volgde vervanging van de ramen in de dakkapel met HR++ glas. Het werd nog even spannend, maar toen in juli dochter Chloé werd geboren, konden ze de bovenverdieping in gebruik nemen.

Zonder gas

Tot hun spijt kon het stel de vloer en de spouwmuur, met hout achter de bakstenen, niet isoleren in verband met de ventilatie. Op de houten vloer hebben ze nu laminaat gelegd met twee lagen plaat eronder. Dit betekent niet dat het koud is in huis, want Frans installeerde een systeem van balansventilatie met warmteterugwinning. “De frisse lucht die via luchtkanalen binnenkomt is al verwarmd. Je ventileert 200 kubieke meter lucht, dus dat betekent veel comfort.”

In september 2017 vervingen ze de oude ramen beneden door HR++ glas. Zo gingen ze van U-waarde 3 naar 1.1, een aanzienlijk hogere isolatiewaarde. Het vervangen van de vele ramen en raampjes en de dakisolatie, samen € 10.000, hebben ze gefinancierd met een duurzaamheidslening.

Ecologische voetafdruk zo klein mogelijk
Met het comfort zit het dus wel goed, maar Frans en Kayleigh wilden ook zorgen dat de ecologische voetafdruk van hun woning zo klein mogelijk is. Dus kwamen er achttien PV-panelen op het dak voor de stroom. Tot slot is er nog de houtpellet cv-ketel met waterreservoir/zonneboiler die gekoppeld is aan drie grote panelen op het platte dak van de schuur. Ze verwarmen samen het verwarmings-, douche- en tapwater in huis. Hierdoor kan het jonge gezin dus helemaal zonder gas. Frans, enthousiast: “Het was in februari zonnig en 0 graden overdag. Dat bleek zelfs al genoeg om volledig te verwarmen op de zonneboiler!”

Meer weten over een zonneboiler? Neem vrijblijvend contact met ons op.