Tags:

Wethouders op bezoek bij energieneutrale inwoners

Wethouder André Schuurman van de gemeente Dalfsen bezocht vrijdag 2 februari, samen met duurzaamheidswethouders Oene Akkerman van Steenwijkerland en Arie Speksnijder van Zwartewaterland, de familie Rosier in hun energieneutrale woning in Dalfsen. De wethouders kregen een rondleiding in de woning en lieten zich informeren over de maatregelen die het stel heeft genomen om hun 70-er jaren woning om te bouwen tot een modern en energieneutraal huis.


Het bezoek van de drie wethouders was in het kader van het gezamenlijke project Energie Neutraal Verbouwen West-Overijssel. De gemeenten Dalfsen, Steenwijkerland en Zwartewaterland werken hierbij samen met de gemeenten Hardenberg, Ommen en Staphorst. Met het project willen de gemeenten ervoor zorgen, dat huiseigenaren de stap om hun woning energieneutraal te verbouwen gemakkelijker zetten.

Project Energieneutraal Verbouwen
In het project wordt een standaard aanpak voor energieneutraal verbouwen ontwikkeld. Het project richt zich op eigenaren van een vrijstaande of 2-onder-1-kapwoning. Woningen waarvoor, in tegenstelling tot rijtjeswoningen, nog geen standaardaanpakken beschikbaar zijn. In enkele van de samenwerkende gemeenten worden onafhankelijke energieneutraal coaches ingezet om huiseigenaren te begeleiden. Daarnaast worden verschillende workshops georganiseerd om huiseigenaren te informeren en voor te bereiden op hun verbouwing. Ook kunnen de huiseigenaren een energieneutraal huis bezoeken.

Voorlopers
De familie Rosier is met hun energieneutrale woning  koploper op een grote groep huiseigenaren die de stap naar energieneutraal nog moet zetten. Dat een jong gezin een dergelijke verbouwing aangaat en hiermee laat zien dat het dus gewoon kan, is volgens de wethouders een fantastisch voorbeeld voor andere huizenbezitters. De familie Rosier geeft huiseigenaren graag een aantal tips mee. Maak slimme combinaties zoals bij een nieuwe badkamer gelijk de muren isoleren en vloerverwarming aanleggen. En met de duurzaamheidslening van de overheid kun je de geplande uitbouw direct uitbreiden met goede isolatie en een warmtepomp. Een energieneutraal coach kan je hier goed bij helpen.

 Huiseigenaren die geïnteresseerd zijn in deelname aan het project Energieneutraal Verbouwen kunnen meer informatie vinden op de website van het energieloket .  Meer lezen over de ervaringen van de familie Rosier? Klik dan direct hier om hun verhaal te lezen.