Tags:

Vakantiegeld binnen?

Rond deze tijd krijgt een grote groep Nederlanders weer vakantiegeld op hun bankrekening gestort. De grote vraag is altijd: wat ga ik met dit geld doen? De helft van de Nederlanders die vakantiegeld ontvangt geeft het daadwerkelijk uit aan de vakantie, maar er is ook een grote groep die het op de spaarrekening zet. Loont het anno 2018 nog wel om grote bedragen op te potten?

Investeren in energiebesparing
Stichting Milieu Centraal, de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over milieu en energie, heeft het rendement van een investering in isolatie, HR++ glas en zonnepanelen doorgerekend. Uit dit onderzoek blijkt dat als u de maandelijkse besparing door spouwmuurisolatie op de bank zet, u na 25 jaar een rendement hebt, dat vergelijkbaar is met 12% spaarrente.

Rendement_milieucentraal   vergelijking rendement

Voor zonnepanelen valt het rendement lager uit, maar het is nog altijd 6%. Dat komt doordat de besparing op elektriciteit minder oplevert dan op verwarming. Bovendien moeten zonnepanelen onderhouden worden. De spouwmuurisolatie heeft zich na 4 jaar terugverdiend; de zonnepanelen na 11 jaar. Na deze periode wordt er elk jaar verdiend. In een grafiek ziet de investering in zonnepanelen er als volgt uit. De knik in de grafiek laat zien dat je na 10-12 jaar moet investeren in een nieuwe omvormer.

Klik hier voor een overzicht van alle subsidie- en financieringsmogelijkheden.