Met welke maatregel begin ik?

Energie besparen, je woning isoleren… makkelijk gezegd, maar waar begint u? Met onze handige quickscan kunt u precies zien welke maatregelen voor uw woning interessant zijn. Maar dan? Wat moet er als eerst gebeuren? Maakt het iets uit?

Er zijn grofweg zes maatregelen die u kunt uitvoeren: het isoleren van uw vloer, muren en dak, het plaatsen van dubbel glas, het vervangen van de ketel en het plaatsen van zonnepanelen. Het makkelijkste is om alle maatregelen tegelijk uit te voeren. Zo heeft u maar één keer troep in huis en hoeft u minder vrije dagen op te nemen om thuis te zijn. Maar alle maatregelen ineens, dat kost ook ineens een boel geld! Dat hoeft niet heel erg te zijn, want u kunt gebruik maken van de energiebespaarlening. Maar als u liever stap voor stap uw woning verduurzaamt met uw spaargeld, dat kan en mag natuurlijk ook!

Als u met één maatregel wilt beginnen, welke kunt u dan het beste kiezen? Techneuten en experts kunnen hier uren over praten: de ketel als laatst, want na isolatie kunt u met een kleinere ketel hetzelfde huis prima verwarmen. Of dakisolatie als eerst, want warmte stijgt altijd naar boven. Of juist de vloerisolatie, omdat u zonder koude voeten u warmer voelt en de kachel daardoor lager zet. Zoveel experts, zoveel meningen. En eigenlijk maakt het weinig uit.

U kunt ook kijken naar de financiële kant van het verhaal: de maatregel die u het snelst terugverdient als eerste? Of degene die per jaar de hoogste besparing oplevert? Of juist die maatregel die het beste binnen uw huidige budget past?

Eigenlijk is het heel simpel: wat irriteert ú op dit moment het meest in uw woning? Die koude vloer beneden als u ’s ochtends opstaat? Of die koude tocht langs het raam met enkel glas? Zitten uw kinderen op hun zolderkamer te vernikkelen als ze ’s winters hun huiswerk maken? Pak dat dan als eerste aan! U merkt dan meteen dat het helpt en dat u fijner woont in uw eigen huis. Dat geeft u vast de motivatie om ook de volgende stappen te zetten.

Ontdek ook welke maatregelen voor uw huis interessant zijn, doe onze gratis online quickscan!