Tags: inductie

Een kijkje in de keuken van inductie

Onlangs vond de workshop ‘Koken op inductie’ van Energieloket West-Overijssel en Natuuractiviteitencentrum De Koppel plaats. In de showroom van Primo Keukens in Hardenberg ging vijftien man vol enthousiasme aan de slag om het inductie-koken onder de knie te krijgen.


Een nieuwe keuken krijgen en twijfelen tussen koken op gas en inductie-koken of al voor inductie hebben gekozen, maar niet weten hoe ermee om te gaan. Mensen komen om diverse redenen naar de workshop om meer te weten te komen over het koken op inductie. Thuiskok Janet Bouwhuis van De Stadsmarkt legt de deelnemers uit welke gerechten er voor deze avond op het menu staan. Op de vraag wie de bonbons willen maken, schieten er direct twee handen de lucht in. De rest van de aanwezigen verdeelt zich over de ciabatta met knoflookboter, kiprolletjes met pesto, soep en chocolademousse.

‘Wat een mooi initiatief!’
Schorten worden omgeknoopt en de handen gaan uit de mouwen. Sommigen krijgen uitleg bij de inductieplaat, anderen raken aan de praat met een fabrikant van kookplaten die op de workshop af is gekomen. ‘Het is de eerste keer dat ik hoor over zo’n workshop. Wat een mooi initiatief!’, zegt hij. Aan het keukenblok staat een echtpaar uien te snijden voor de tomaten-crèmesoep. ‘Wij zijn onlangs van de Randstad naar Gramsbergen verhuisd. In onze wijk koken ze allemaal op inductie. Wij zijn er nog niet bekend mee en willen deze manier van koken graag ervaren.’

‘Nu snap ik waarom het me niet lukte’
Terwijl ze een hap neemt van de ciabatta, verzucht een van de deelnemers: ‘Ik heb sinds twee weken een inductiekookplaat en heb er steeds ruzie mee. Hoe moet ik met de restwarmte omgaan?’ Als haar wordt uitgelegd dat er bij inductie-koken geen restwarmte vrijkomt, schiet ze in de lach. ‘Nu snap ik waarom het me niet lukte om de boel warm te houden.’

‘U kunt met een gerust hart bij de plaat staan’
Tijdens de workshop worden meerdere fabels ontkracht. ‘Ik las laatst dat je niet te dicht bij de kookplaat mag staan omdat de straling gevaarlijk is. Klopt dat?’, vraagt een van de deelnemers. ‘Nee hoor, u kunt er met een gerust hart bij staan. Alleen als u een pacemaker heeft en u met uw borst op de plaat gaat liggen, kan het misgaan’, antwoordt de keukenboer. En hoe zit het met de pannen? wil iemand weten. ‘Ik heb gehoord dat die kunnen vervormen’. Ook dat valt mee: als je pannen hebt die geschikt zijn voor koken op inductie, is er niets aan de hand.

‘Ik heb al een plaat uitgezocht’
Als alle vragen zijn beantwoord en de deelnemers zijn uitgegeten, is het tijd om huiswaarts te keren. ‘Ik heb al een plaat voor ons uitgezocht’, zegt een van de aanwezigen tegen zijn vrouw. ‘Je hoeft alleen nog maar ‘ja’ te zeggen.’

De voordelen van inductie op een rij:

  • De temperatuur is snel en goed te regelen

  • De inductieplaat wordt alleen heet als je pan contact maakt met de kookzone en koelt snel af als je de pan eraf haalt

  • De lucht in de keuken is schoner omdat er geen verbrandingsgassen vrijkomen

  • Eten dat per ongeluk naast de pan valt, brandt minder snel in

  • De kookplaat maak je makkelijk schoon met een doekje met afwasmiddel


Inductie versus gas
Met koken op gas verbruik je jaarlijks zo’n 37 m3 gas. Er is nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot tussen een gaskookplaat en inductiekookplaat, omdat de stroom voor inductie voornamelijk nog van aardgas en steenkolen komt. In de toekomst wordt de stroom groener en zal de CO2-uitstoot van een inductie kookplaat lager zijn.


Heeft u vragen over koken op inductie? Stuur dan een mail naar [email protected].