Is minder verbruiken ook duurder verkopen?

De terugverdientijd is voor veel woningeigenaren belangrijk bij het investeren in energiebesparing. En is die terugverdientijd meer dan 5 jaar, dan zeggen mensen vaak: “Dan doen we het niet, want over vijf jaar wonen we hier waarschijnlijk niet meer.” Maar als de nieuwe eigenaar van een huis elke maand bespaart op de energierekening, betekent dat dan niet automatisch dat uw huis meer waard is?

Landelijk onderzoek bewijst in ieder geval dat woningen met een hoger energielabel sneller verkocht worden en tegen een hogere prijs. En aan de ene kant is dat ook logisch: investeringen in energiebesparing zijn een goed voorbeeld van “infrastructurele veranderingen”, waar bijvoorbeeld een nieuwe keuken een “esthetische verandering” is. Dus de potentiële koper kan wel een andere smaak hebben qua keuken, maar uw spouwmuurisolatie zal hij nooit lelijk vinden, dat is altijd goed.

Aan de andere kant is woningisolatie een goed voorbeeld van een “experience good”: het voordeel merkt u pas nadat uw huis geïsoleerd is. En voor de koper is dat extra lastig, want hij kent het huis niet zonder de isolatie en kan het dus niet vergelijken. De energierekening hangt ook af van het aantal bewoners, hoe vaak de bewoners thuis zijn en hoe koud de winter is, dus ook dat is lastig vergelijken.

Daarom is het onmogelijk om precies te zeggen met hoeveel de waarde van uw woning precies stijgt als u investeert in energiebesparing. Maar eigenlijk is dat ook wel logisch. Want andersom gesteld: Hoeveel zou u precies meer willen uitgeven voor hetzelfde huis als het geïsoleerd zou zijn?” Ook die vraag is moeilijk te beantwoorden.

En toch is het belangrijk om júist te investeren in energiebesparing als u binnenkort misschien wilt verhuizen. Het gaat namelijk niet zozeer om de waarde van uw woning, maar om de verkoopbaarheid. Vaak staan er namelijk meerdere woningen in dezelfde straat te koop. En waarom kiest de koper dan juist voor uw woning? Wat maakt uw huis uniek? Die energiebesparing natuurlijk: uw huis is het meest zuinige en meest comfortabele van de straat! En nu het energielabel verplicht is bij verkoop is dat ook perfect zichtbaar.

Investeer niet alleen in goede isolatie, dubbel glas of een nieuwe ketel, maar let er ook op bij de verkoop van uw huis: zoek een makelaar die enthousiast kan vertellen over energiebesparing, zorg dat het energielabel en de verbeteringen duidelijk op Funda vermeld staan en leg zelf ook uit hoe behaaglijk u woont en hoe fijn die lage energierekening is. Dat kan de koper net dat zetje geven om juist voor uw woning te kiezen.

En die woningwaarde? De prijs blijft toch een beetje “wat de gek er voor geeft”. Voor keukens wordt dan vaak een vuistregel gebruikt: 50% van de investering ziet u terug in de woningwaarde. Die stelling durf ik ook wel aan voor de energiebesparing!

Neem uw huis eens onder de loep met onze gratis quickscan. U krijgt daarmee meteen inzicht in uw energielabel en bespaarmogelijkheden.