Geld lenen mag!

Een aantal jaar geleden vlogen de reclamespots voor “consumptief krediet” ons om de oren. Lenen.nl, Becam, Postkrediet en Frisia, allemaal boden ze gemakkelijk te verkrijgen leningen aan tegen aantrekkelijke rentes, zodat u gewoon die dure auto of serre kon aanschaffen. Zo gepiept! Sindsdien hebben we een financiële crisis en een economische crisis voor de kiezen gekregen. Veel mensen die gebruik maakten van kredieten zitten nu met een schuldenprobleem. Nu staat bij elk financieel product een waarschuwing: “Let op! Geld lenen kost geld”. We hebben met z’n allen nu wel door dat het toch wel belangrijk is om goed na te denken voor je een lening afsluit.

Afdrukken

Waarom worden leningen voor energiebesparing dan toch gestimuleerd? Omdat geld lenen soms wél verstandig is. Als u investeert in dakisolatie, een nieuwe ketel of zonnepanelen bijvoorbeeld. Daarmee bespaart u iedere maand weer op uw energierekening. Maar u moet wel in één keer de factuur voor de investering betalen van een paar duizend euro. Als u dat geld op uw spaarrekening heeft, is dat geen probleem. Sterker nog: de besparing op gas en elektriciteit levert u veel meer op dan de rente op uw spaarrekening.

Maar als u dat geld niet heeft? Dan kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld de landelijke energiebespaarlening. Deze financiering kent een lage rente en wordt annuïtair afgelost. Dat betekent dat u een vast bedrag per maand betaalt aan rente en aflossing. En vaak is de besparing op uw energierekening groter dan de maandelijkse kosten van de lening. In dat geval houdt u dus vanaf de eerste maand geld over! Soms zijn er nog voordeligere regelingen. Bijvoorbeeld in de provincie of gemeente.

Dus: niet meer nadenken, gewoon een energiebespaarlening regelen, zo gepiept? Nee. Het blijft belangrijk om goed na te denken over het afsluiten van een lening. En geld lenen kost inderdaad geld. Maar als uit uw berekening blijkt dat het u inderdaad meer oplevert dan het u kost, dan bevelen wij de energiebespaarlening in ieder geval van harte aan!

Wilt u meer weten over de financiering van energiebesparende maatregelen? Kijk dan op deze pagina naar de opties in uw buurt.

Geld lenen levert rendement