Energie besparen in tijden van corona

Thuiswerken of thuis onderwijs volgen. Dat betekent niet alleen wat voor je ritme. Ook je stroom-, gas- en waterverbruik zullen er in deze tijd anders uitzien. Daarom delen we een aantal tips om energie te besparen.


Stroom
Nu een groot deel van de Nederlanders thuis werkt en kinderen thuis les volgen, schiet het stroomverbruik van het gemiddelde huishouden omhoog. Denk je maar in: laptops en tablets die overuren draaien, Netflixmarathons op televisie, telefoons die opgeladen moeten worden. Het koffiezetapparaat en de waterkoker die de hele dag aanstaan.

Tip. Gebruik je een apparaat niet? Zet het dan uit in plaats van op stand-by en haal de stekker uit het stopcontact. Veel apparaten gebruiken namelijk ook energie in de stand-by stand. Of laat de zon voor je werken. Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Je checkt het met de Zonnekaart.

Water
Meer gezinsleden thuis, meer wc-bezoeken, meer waterspoelingen, hoger waterverbruik.

Tip. Stel bij een bestaand reservoir de vlotter lager af, zodat je per spoelbeurt minder water verbruikt. Plaats een waterstop in je toilet, zodat de spoeling stopt wanneer je de knop loslaat of plaats een spoelonderbreker waardoor je met één druk op de knop de spoeling eerder kunt stoppen. Ben je van plan om een nieuw reservoir aan te schaffen? Kies er dan een van 6 liter (of 4) in plaats van 9 liter. Met een 6-liter reservoir bespaar je 3 liter per spoelbeurt ten opzichte van een 9-liter reservoir.

Gas
De zon schijnt volop, maar er waait nog een frisse wind. We kunnen het voorlopig dus nog niet stellen zonder verwarming. Met een energiezuinige hr-ketel kun je jouw gasrekening flink omlaag brengen. Ook alle vormen van isolatie zoals dak-, spouwmuur- en vloerisolatie kunnen helpen bij het verlagen van je gasrekening.

Meer weten over hoe je energie kan besparen? Kijk dan op de pagina met energiebesparende maatregelen. 

Wil je weten voor welke maatregelen je subsidie kunt krijgen? Vraag dan de subsidie-informatie van Energieloket West-Overijssel aan. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. We helpen je graag op weg!