Energie besparen: slim wassen voor energiezuinig huis

Wilt u energie besparen en weet u niet waar u moet beginnen? Energie besparen hoeft niet altijd groots aangepakt te worden. Met kleine energiebesparingsmaatregelen zet u al een mooie stap richting een energiezuinig huis. In de blogreeks ‘Energie besparen’ deelt het Energieloket West-Overijssel laagdrempelige tips zodat u vandaag al kunt genieten van een energiezuinig huis. In deze blog: 7 tips om uw wasmachine slimmer te gebruiken.


De was, een continu proces. Het komt bijna niet voor dat de bodem van onze wasmand in zicht is. Om de berg zo mogelijk weg te werken, wassen we vaak op de automatische piloot. Met deze 7 laagdrempelige tips kunt u uw wasmachine slimmer gebruiken en kosten besparen.

  1. Gebruik uw wasmachine bij voorkeur in de daluren, tussen 23.00 en 07.00 uur. Het daltarief is het gunstige tarief dat u betaalt voor stroom bij een dubbele meter.

  2. Gebruikt u een droogtrommel? Doe een droge theedoek bij de was in en de was droogt een derde sneller. De theedoek transporteert en absorbeert het water. Ook verspreidt het water beter over de oppervlakte, zodat de droger sneller klaar is.

  3. Week uw was indien mogelijk een half uur voor, zodat u de was op lagere temperatuur kunt wassen.

  4. Wist u dat u verschillende kleuren bij elkaar in één was kunt doen met behulp van een kleurendoekje? Het kleurendoekje voorkomt dat de kleuren afgeven.

  5. Niet al te vuile was kunt u prima op 30oC wassen.

  6. Draai geen halve wasjes, maar wacht tot u de machine vol heeft. U hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor u per kilo wasgoed minder energie verbruikt.

  7. Droog uw was aan de lijn in plaats van in de droger.


 

Meer tips voor energie besparen ontvangen?


Schrijf u in voor de nieuwsbrief en u ontvangt meer laagdrempelige tips voor een energiezuinig huis.

Lees voor meer energiebesparingstips onze blogs over Apparatuur en Waterverbruik

Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar uw eigen energieverbruik? Onze Energiecheck geeft u inzicht.