Energie besparen: raamisolatie

Heeft uw woning enkel glas en wilt u comfortabeler wonen? U hoeft de ruiten niet te vervangen om energie te besparen. Isolerende raambekleding en raamfolie zijn laagdrempelige energiebesparingsmaatregelen waarmee u een mooie stap zet richting comfortabel wonen. In deze blog: 4 tips voor raamisolatie.


Als u een woning heeft met enkel glas, kan het in de winter vrij fris zijn in uw woning. Heeft u, omdat u bijvoorbeeld in een monumentaal pand woont, niet de mogelijkheid om uw glas te vervangen door dubbel glas of HR+ glas? Geen nood, er zijn goede alternatieven voor raamisolatie. Wist u dat enkel glas met de best isolerende raambekleding zelfs een betere isolatiewaarde heeft dan gewoon dubbel glas?

  1. Met isolerende raambekleding kunt u (als u in een vrijstaand huis woont) tot 210 euro per jaar besparen op uw energierekening. Dubbele plisségordijnen - voorzien van een aluminium coating aan de binnenzijde - zijn hiervoor de beste keuze. Houdt u niet van plisségordijnen? Dan zijn houten binnenluiken een goede optie.

  2. Doe 's avonds en 's nachts de gordijnen dicht, om de warmte binnen te houden.

  3. Zorg ervoor dat de raambekleding niet te dicht op of over de verwarming hangt. Hierdoor gaat er warmte verloren omdat de opstijgende lucht tussen het gordijn en het raam blijft hangen.

  4. U kunt ook kiezen voor raamfolie. Let daarbij op het verschil tussen folie die u op het glas plakt (waarvoor u een vakman nodig heeft) en kozijnfolie. De laatste is een folie die u voor het raam spant en aan de randen van het kozijn vastmaakt. Kozijnfolie heeft u in een paar maanden terugverdiend. Raamfolie is een stuk duurder, maar gaat dan ook langer mee.

    Meer tips voor energie besparen ontvangen?


    Schrijf u in voor de nieuwsbrief en u ontvangt meer laagdrempelige tips voor duurzaam wonen.

    Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar uw eigen energieverbruik? Onze Energiecheck geeft u inzicht.