Energie besparen gaat niet alleen over geld

We draaien er niet om heen. Voor de meeste mensen is de energierekening een fikse aanslag op de portemonnee. Dat mensen bezig gaan met energiebesparende maatregelen, komt dus ook vooral doordat mensen op een slimme manier hun geld in de zak willen houden. Sterker nog, ook voor ons als energieloket is dat de belangrijkste drijfveer: wij willen dat mensen betaalbaar kunnen blijven wonen. Toch wil ik graag nog even uw aandacht voor iets anders dan de centen.

Wist u dat 93% van de energie die we gebruiken van fossiele brandstoffen komt? Aardolie, aardgas en kolen. Deze fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen, bovendien veroorzaken ze de nodige vervuiling en kunnen ze op raken. Het klinkt zo gauw zwaarmoedig, maar ik bekijk het graag van de positieve kant. We hebben zo’n fantastisch mooie natuur om ons heen, en die kunnen we zo mooi houden door zelf een beetje slimmer met energie omgaan.

Ons energieverbruik én onze energievoorziening moeten veranderen. De eerste stap is dat we met elkaar – en dat begint met ieder voor zich – minder energie gaan verbruiken. Met simpele stapjes kunt u al veel bereiken; de kachel een graadje lager, een minuutje korter douchen. Het kan ook anders, namelijk door uw huis te isoleren en/of te kiezen voor een zuinige ketel. Een groot effect zonder dat u in de kou hoeft te zitten. Sterker nog, uw huis blijft in de winter behaaglijk warm en zomers lekker koel.

De tweede stap is dat we de energie die we gebruiken duurzaam opwekken. Daar ligt een verantwoordelijkheid bij de energieleveranciers, die gelukkig ook steeds duurzamer gaan produceren. Maar u kunt ook zelf een handje helpen door uw eigen leverancier te zijn. En dat is nog leuk ook. Met het aantal zonnepanelen is Nederland in Europa nog steeds een lachertje. Dat zouden we, als zowel vooruitstrevend en zuinig volk, toch een stuk slimmer moeten doen.

Laten we eens even bij onszelf beginnen. Bij u dus. Wat zijn nou de energiebesparende maatregelen, die passen bij uw huis? Oftewel; hoe kunt u met uw woning het milieu een handje helpen? Neem hier direct uw eigen huis onder de loep met de quickscan! Niet alleen handig en snel, maar ook leuk om te doen!

Alvast bedankt, en veel plezier met de quickscan.