Tags:

Energie besparen: duurzaam wonen met apparatuur

Wilt u energie besparen en weet u niet waar u moet beginnen? Energie besparen hoeft niet altijd groots aangepakt te worden. Met kleine energiebesparingsmaatregelen zet u al een mooie stap richting duurzaam wonen. In de blogreeks ‘Energie besparen’ deelt het Energieloket West-Overijssel laagdrempelige tips zodat u vandaag al kunt beginnen met duurzaam wonen. In deze blog: 8 tips om uw huishoudelijke apparatuur zuiniger te gebruiken.  1. Spoel vieze borden, pannen en bestek niet af voordat u ze in de vaatwasser zet. De enzymen in het vaatwasmiddel hebben vuil nodig om zich aan te kunnen hechten. Laat dat restje jus of saus dus gerust in de pan zitten, zodat de enzymen hun werk kunnen doen.

  2. In een huishouden met vaatwasser gaat ongeveer 7 procent van het stroomverbruik naar de afwasmachine. Zet uw vaatwasser bij normaal bevuilde vaat standaard op het eco-programma. Hiermee bespaart u zo'n 30 procent elektriciteit en een kwart water ten opzichte van het standaardprogramma.

  3. Heeft u gladde vloeren? Veeg stof en vuil dan tussentijds aan met een zachte bezem. Zo bespaart u stroom bij de stofzuigronde.

  4. Bespaar water door een teiltje te gebruiken in plaats van de spoelbak van het aanrecht. Het restwater uit het teiltje kunt u gebruiken in de bestrijding van algen op tegels.

  5. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of uit staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Trek de stekker van de televisie of computer uit het stopcontact, als u het apparaat een tijdje niet gebruikt.

  6. Sluit apparaten die dicht bij elkaar staan aan op een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.

  7. Houd uw koffie warm in een thermoskan in plaats van op het warmhoudplaatje van het koffiezetapparaat.

  8. Zet uw Senseo-apparaat uit na gebruik zodat het apparaat niet continu het water in het reservoir blijft verwarmen.


Meer tips voor energie besparen ontvangen?


Schrijf u in voor de nieuwsbrief en u ontvangt meer laagdrempelige tips voor duurzaam wonen.

Lees voor meer energiebesparingstips onze blogs over Slim wassen en Waterverbruik

Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar uw eigen energieverbruik? Onze Energiecheck geeft u inzicht.