De energierekening makkelijk uitgelegd

Wist u dat maar 5 euro van uw maandelijkse energierekening vaste kosten zijn, en dat het grootste deel van uw rekening dus afhangt van uw gas- en elektraverbruik? En wist u dat besparen veel meer helpt dan overstappen naar een ander energiebedrijf? Hoe het precies zit en wat u eraan kunt doen leest u hier.

Meteen weten hoe het zit met uw eigen verbruik? Doe dan de energiecheck. Verbruikt u meer of minder dan de buurt?

Uw energierekening is al net zo ingewikkeld als het loonstrookje. Leveringskosten, netwerkkosten, transportkosten, energiebelasting, BTW, heffingskorting… U ziet door de bomen het bos niet meer. Wie precies wil weten hoe het zit, kan de uitleg van de Consumentenbond eens doorlezen. Maar eigenlijk zijn al die postjes vooral bedoeld om uw rekening te verdelen tussen energiebedrijf, netwerkbeheer en de belastingdienst. Veel interessanter is natuurlijk: welke kosten zijn vast? En op welke kosten heeft u invloed?

Een bijzondere post is de energiebelasting. Deze belasting is door de overheid bedacht om de verspilling van energie tegen te gaan. Aan de ene kant betaalt u daarom meer per kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas. Aan de andere kant krijgt u ook, los van uw verbruik, een vast bedrag van bijna € 400 terug. Die “heffingskorting” krijgt u, zodat u bij een normaal verbruik uiteindelijk geen energiebelasting betaalt. En als u erg zuinig bent met energie, krijgt u dus geld toe!

Posten als netwerkkosten, vastrecht en transport staan vast. Daar kunt u dus niet zoveel aan doen. Maar u krijgt dus ook de vaste heffingskorting. Opgeteld vallen de vaste lasten dus hartstikke mee: u betaalt maar 5 euro per maand.

Het goede nieuws is dus, dat u aan de rest van het bedrag wat kunt doen! U kunt natuurlijk overstappen naar een ander energiebedrijf met een lager tarief voor stroom en gas. Maar let op: over dat tarief betaalt u dus nog energiebelasting. En daaroverheen komt weer btw. Overstappen helpt voor die kosten niets. Maar besparen wel: over de stroom en gas die u NIET gebruikt, betaalt u natuurlijk helemaal niets!

Een gemiddeld huishouden betaalt per maand ongeveer €170 aan energie: 5 euro aan vaste kosten, ongeveer 75 euro aan elektriciteit en 90 euro aan gas. En aangezien u maar 6 maanden per jaar de kachel aan hebt, kost het verwarmen van uw huis dus in een wintermaand ongeveer 180 euro. En met goede isolatie kunt u daar gemakkelijk de helft van besparen!

Meteen weten hoeveel geld u kunt besparen? Doe hier de quickscan voor online energieadvies.

Een laatste tip: gaat u isoleren, vergeet dan niet uw maandelijkse voorschot aan te passen. Anders verdient het energiebedrijf aan de rente op wat u teveel betaalt. Dat bedrag houdt u toch lekker zelf?