Tags:

Bezoek een duurzame woning in de buurt

Maak je woning toekomstbestendig


Hoe maak je een bestaande boerderij toekomstbestendig? Met deze vraag in gedachten, bouwde familie Wensink uit Hasselt hun boerderij volledig opnieuw op. De woning heeft geen gasaansluiting en is zeer goed geïsoleerd. “Als je voor de toekomst iets wilt doen, moet je in de eerste plaats niet op zoek naar andere energie, maar vooral zo weinig mogelijk gebruiken”, vindt Jacob Wensink.

Marian Blokker woont in een oude boerderij uit 1922 in Witharen. “Mijn droom was altijd om een huis zo duurzaam mogelijk te verbouwen. Met de aankoop van deze boerderij, konden we dat doen.” Het huis heeft een zonneboiler, een pelletkachel en het toilet wordt gespoeld met grondwater. Ook gebruikte ze natuurlijke bouw- en isolatiematerialen, zoals leem, houtvezelplaat en vlaswol. “Tijdens de thematour wil ik laten zien dat duurzaamheid niet zoveel meer hoeft te kosten. Het is goed te realiseren, zonder veel extra inspanning.”

Ook Jan Veurink uit Venebrugge verbouwde zijn boerderij op duurzame manier. Dat begon met goede isolatie en later schafte hij zonnepanelen, een pelletketel en zonnecollectoren aan. De woning is nu geheel gasloos. Veurink: “Je kunt niet altijd wachten tot alle nieuwe dingen zijn uitgeprobeerd. Soms moet je durven ‘instappen’.”

Initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route


De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies rondom een specifiek thema bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: “De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen.”

Op bezoek bij een duurzaam huis


Heb je interesse in duurzaam wonen of wil je jouw woning toekomstbestendig maken? Dan kun je in mei en juni op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met de gemeenten aangesloten bij Energieloket West Overijssel organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route zes thematours. De bewoners delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning.

Aanmelden kan via www.duurzamehuizenroute.nl