Goede voornemens? Hier wat tips!

2019, een jaar waarin veel gaat veranderen of juist niet? Dat mag iedereen zelf bepalen, net als het nemen van goede voornemens. Stoppen met roken, vaker op de fiets naar het werk, meer bewegen, minder snoepen of misschien wel energiezuiniger leven? Voor dat laatste voornemen krijgt u in dit artikel handige tips. Niet alleen energiezuiniger, maar u kunt ook nog veel geld besparen.

Bijna 40 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten en verlichting, kun je veel op je energierekening besparen.  Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 3.000 kWh aan stroom, wat neerkomt op 630 euro (prijspeil 2018). Ook al zijn apparaten steeds energiezuiniger, we hebben er steeds meer.

Hieronder een aantal tips om meer geld en energie te besparen in 2019:


  1. Voorkom onnodig stroomverbruik en zet apparaten helemaal uit. Op voorkom sluipverbruik leest u hoeveel u kunt besparen.

  2. Met de was kunt u ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang uw was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.

  3. Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als u een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.

  4. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaart u gemiddeld 200 euro per jaar.

  5. Zet uw thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaart u gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heeft u vloerverwarming? Zet uw thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

  6. Verwarm uw slaapkamer niet. Daarmee bespaart u gemiddeld 70 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warmt u uw bed lekker op.

  7. Als u de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al op 15 graden zet, bespaart u gemiddeld nog eens 15 euro per jaar.

  8. Liever onder de douche dan in bad! Een gemiddeld bad van 120 liter kost drie keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!

  9. Controleer of uw keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.

  10. Laat spullen niet onnodig versloffen thuis. Door iets te verkopen gunt u het een tweede leven, bovendien verdient u er nog wat aan ook. Tweedehands is vooral een goede keuze voor producten die niet snel slijten zoals gereedschap en tuinmeubels.


 

Een kind kan de was doen toch? Welke tips gaat u gebruiken! Wij wensen u veel succes met het volhouden van de goede voornemens!