Hoe groen is uw stroom?

Sinds 2013 doet Natuur & Milieu ieder jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse elektriciteitsleveranciers. In 2018 voerden ze het onderzoek samen uit met Consumentenbond, Greenpeace en WISE. De stroomranking geeft een inkijkje in de elektriciteitsmarkt. Daarmee stimuleren ze energieleveranciers en consumenten om duurzame keuzes te maken. Overstappen kan via de energievergelijker van WISE. Het is namelijk weer de tijd van het jaar om alles eens even weer na te kijken.  Niet alleen heb ik de goedkoopste nog steeds, maar is het ook een beetje duurzaam? Bent u nieuwsgierig hoe duurzaam uw leverancier uit de bus is gekomen? Je checkt het gemakkelijk hier, op de site van Natuur&Milieu.

Waarom groene stroom?
Elektriciteit opwekken op basis van groene energie in plaats van fossiele brandstoffen heeft een gunstige invloed op onze gezondheid. De winning van fossiele brandstoffen gaat gepaard met enorme lucht- en watervervuiling. En dat laatste is nauw gerelateerd aan ademhalingsproblemen, hersenschade, hartaanvallen en kanker. Fossiele brandstoffen vervangen door groene energie zou zelfs de kosten voor de gezondheidszorg drastisch naar beneden halen. Bovendien brengen wind- en zonne-energie geen luchtvervuiling met zich mee en is er geen water nodig om deze op te wekken. Dat is allerminst het geval met fossiele brandstoffen. Maar er zijn meer redenen dan alleen uw eigen gezondheid.

Technologieën gerelateerd aan fossiele brandstoffen zijn doorgaans geautomatiseerd en kapitaalintensief. De groene energie industrie, daarentegen, is meer arbeidsintensief. Dit betekent dat de laatste sector meer jobs creëert dan de eerste. En als laatste ook niet geheel onbelangrijk: Wind en zon bieden een constante en onuitputbare bron van energie. Groene energie heeft het potentieel om in onze volledige energiebehoefte te voorzien. Zo hoeven we dus niet steeds nieuwe bronnen te blijven aanboren.

Kiest u in 2019 ook voor groene stroom?