De goede voornemens van Frans

NIET AFWACHTEN, MAAR ACTIE ONDERNEMEN
ALDUS FRANS UIT STEENWIJK

Op het moment dat hij zijn eerste zonnepanelen liet plaatsen was hij 62 jaar. Te oud? Hij vond van niet. Volgens Frans heeft het investeren in duurzame maatregelen niets met leeftijd te maken, maar met verantwoordelijkheidsgevoel.  Hij voelt zich verantwoordelijk voor de toekomst, de aarde die hij wil doorgeven aan zijn kleinkinderen. Frans liet ons zien dat met een terugverdientijd van zeven jaar, de aanschaf van zonnepanelen zelfs op zijn zeventigste nog interessant zijn, hij is namelijk van plan om zeker ouder dan vijfentachtig te worden.

In 2014 liet Frans 12 zonnepanelen op zijn dak plaatsen, dit aantal was gebaseerd op een jaarverbruik van 2450 KWh. Salderen? Daar gelooft hij niet in, opwekken wat nodig is, dat is voldoende. Na drie jaar bleek echter al dat zijn zonnepanelen gemiddeld 3000 KWh opbrachten. Het systeem bleek in de praktijk dus beter te werken als vooraf berekend was. Salderen was voor Frans nog steeds geen optie, hij ging dus nadenken over hoe hij het overschot effectief kon inzetten.

Frans heeft zijn cv-ketel op zolder hangen, hier komt ook het warm tapwater vandaan. Dat betekent dat elke keer als er in de keuken warm water nodig er in eerste instantie veel koud water verlies was, die in de leiding naar beneden kwam en ten tweede dat hij weer een hele leiding vol met warm water liet afkoelen.  Misbruik van gas en water vertelt Frans, dat is natuurlijk doodzonde. Het was voor hem moeilijk te meten hoeveel hij precies verspilde, maar één ding was zeker, dit moest veranderen.

Daarom heeft Frans in de keuken een elektrisch doorstroom apparaat geplaatst en de warmwaterleiding naar de keuken afgekoppeld. Dit was volgens hem de beste oplossing voor zijn verspillingsprobleem in de keuken. Frans kijkt nu verder naar zijn plannen voor 2019, hij heeft nog steeds ongeveer 100Kwh over op jaarbasis. Daarom overweegt hij een of twee panelen bij te plaatsen en te gaan koken op inductie.

Frans hoort in zijn omgeving vaak dat mensen nog even willen afwachten, wachten tot de techniek beter wordt, de panelen goedkoper of er misschien een andere ontwikkeling komt. Maar als we allemaal alleen maar afwachten dan gaat de ontwikkeling vanzelf stil staan. Als niemand in de T-Ford was gaan rijden, dan reden we nu ook niet in de auto die we nu hebben.  “En veel belangrijker ik heb al vier jaar een bijdrage geleverd aan het milieu, mijn steentje bijgedragen aan een betere wereld en mijn panelen al voor meer dan de helft terugverdiend. Ik sta vierkant achter mijn keuzes en zou graag anderen willen vragen niet meer af te wachten, maar gewoon actie te ondernemen.” Aldus Frans uit Steenwijk.